Yeni Başlayanlar İçin Botoks , Bilmeniz Gerekenler..

17-01-2022 12:38

Botoks Nedir? Zehirli Değil mi?
Botox , onabotulinumtoxinA adı verilen belirli bir botulinum toksini türünün marka adıdır . Botulinum toksinleri, Clostridium botulinum adı verilen bir bakteri türü tarafından üretilen nörotoksinlerdir .

Birçok kişi botulinum toksininin insanoğlunun bildiği en ölümcül zehir olduğunu düşünüyor. Peki nasıl oldu da onu yüzümüze ve vücudumuzun diğer birçok bölgesine enjekte etmeye geldik?

C. botulinum ile kontamine gıdaların yutulması botulizme - genellikle ölümcül, paralitik tipte bir hastalığa - neden olsa da, botulinum toksini saflaştırılıp küçük, kontrollü dozlarda enjekte edildiğinde aşırı kas kasılmalarını gevşetmede çok güvenli ve etkilidir.

Doktorlar 18. yüzyılda botulinum toksini için olası bir tıbbi kullanım önermiş olsalar da, şaşılığı tedavi etmek için tıbbi olarak ilk kez kullanılması 1970'lerin başına kadar sürdü - gözlerin anormal hizalanması.

Botulinum Toksini Nasıl Çalışır?
C. botulinum tarafından üretilen sekiz farklı botulinum toksini türü vardır ; A, B, C1, C2, D, E, F ve G. Hepsi vücudumuzdaki en önemli nörotransmitterlerden biri olan asetilkolin salınımını bloke ederek çalışır. Asetilkolin kasları harekete geçirir, bu nedenle bloke edilmesi kas gevşemesine ve felce neden olur. Enjeksiyonlar, botulinum toksininin doğrudan belirli kaslara hedeflenmesini sağlar. Orada sinir sinapslarındaki asetilkolin üzerinde doğrudan bir etkisi vardır ve normalde kasın kasılmasına neden olacak sinyalleri engeller.

Tip A en güçlü ve en uzun ömürlü olanıdır, onu B ve F tipleri takip eder. Halihazırda Tip A ve B içeren müstahzarlar ticari olarak mevcuttur. Etkiler genellikle 24-72 saat içinde görülür ve on gün civarında zirve yapar. Etkiler yaklaşık iki ila üç ay veya yeni sinir terminalleri filizlenip yeni sinaptik bağlantılar oluşturana kadar sürer.

Botulinum Toksin Ürünleri
Birkaç farklı botulinum toksin ürünü mevcuttur. Hepsinin farklı güçleri vardır ve birbirlerinin yerine kullanılamazlar; Belirtilen ürün için belirtilen doğru dozajın kullanılmasına özen gösterilmelidir. Onaylanmış endikasyonlar da değişiklik gösterir. Şu anda mevcut ürünler şunları içerir:

OnabotulinumtoxinA (Botoks, Botox Kozmetik)
AbobotulinumtoxinA (Dysport)
IncobotulinumtoxinA (Xeomin)
PrabotulinumtoxinA-xvfs (Jeuveau)
RimabotulinumtoxinB (Myobloc).
Botulinum Toksini Nerelerde Kullanılır?
Botulinum toksinlerinin kozmetik uygulamaları en iyi bilinenleri olsa da, nörotoksinin kullanımı, aşağıdakiler dahil, tıbbın hemen hemen tüm alt uzmanlıklarını kapsayacak şekilde genişlemiştir:

Ayda 15 günden fazla meydana gelen ve her seferinde 4 saatten fazla süren kronik migrenler
Fokal distoniler - belirli bir vücut bölgesinde (boyun gibi) istemsiz kas kasılmaları
Hemifasiyal spazm - yüzün bir tarafındaki kasların istemsiz seğirmesi
Hiperhidroz - aşırı terleme
Hipersalivasyon - artan tükürük
Diğer ilaçlar etkisiz olduğunda veya tolere edilmediğinde inkontinans dahil olmak üzere aşırı aktif mesane semptomları
Şaşılık - gözün yanlış hizalanması (bir gözün diğerine farklı bir şekilde bakması)
Antikolinerjik ilaçlara yanıt vermeyen veya bunlara tolerans göstermeyen 5 yaş ve üstü pediyatrik hastalarda nörojenik detrüsör aşırı aktivitesi (mesaneyi besleyen sinirlerdeki bir işlev bozukluğunun neden olduğu aşırı aktif mesane bozukluğu).
Kozmetik ve Diğer Kullanımlar
Botulinum toksinleri kozmetik olarak yüz, çene, boyun ve göğüsteki çizgileri, kırışıklıkları ve kırışıklıkları düzeltir. Erişkinlerde alın çizgileri, kaz ayakları ve kaş arası çatık (glabella) çizgilerinin görünümünü geçici olarak iyileştirir.

İyileşme genellikle 24 ila 48 saat içinde görülür ve etkiler 4 aya kadar sürebilir. Diğer birçok spastik hareket bozukluğu türü ve diğer tıbbi tedavi türleri tarafından etkili bir şekilde tedavi edilmeyen diğer bazı uzun vadeli durumlar da botulinum toksinleri ile başarı bildirmiştir. Botulinum toksinlerinin tıbbi kullanımları gelecekte genişleyecektir.

Potansiyel Yan Etkiler
Nadir durumlarda, botulinum toksinleri enjeksiyon bölgesinin ötesine yayıldı ve yutma veya nefes almada zorluk, genel kas zayıflığı, bulanık görme, göz kapaklarında sarkma ve ses değişiklikleri gibi ciddi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden yan etkilere neden oldu.

Spastisite (kas spazmları) tedavisi gören çocuklar ve altta yatan belirli koşullara sahip kişiler daha fazla risk altındadır. Etkiler, uygulamadan saatler ila haftalar sonra ortaya çıkabilir. Botulinum toksin uygulamasından hemen sonra yutma, konuşma veya nefes alma sorunları yaşarsanız veya kas zayıflığı, görme değişiklikleri, göz kapağı sarkması veya mesane kontrolünün kaybı gibi toksin yayılımını gösteren diğer belirtilerle karşılaşırsanız acil servisleri arayın. Botulinum toksinleri, FDA onaylı bir endikasyon için yalnızca lisanslı bir sağlayıcı tarafından uygulanmalıdır.

İnsanların çoğu için yan etkiler genellikle önemsizdir ve enjeksiyon bölgesiyle sınırlıdır ve blefarospazm için kullanıldığında kornea kuruluğu, şaşılık için kullanıldığında gözün arkasında kanama ve soğuk algınlığı veya diğer üst solunum yollarında artış insidansı gibi şikayetleri içerir. solunum yolu enfeksiyonları.

Botoks Benzeri Hazırlıklara Direnç Gelişebilir mi?
Botulinum toksinleri bir protein türüdür. Herhangi bir proteinde olduğu gibi, antikorlar tekrar tekrar maruz kalma ile potansiyel olarak gelişebilir, çünkü vücut onu bir antijen olarak görür ve bağışıklık tepkisini aktive eder. Bu antikorlar oluşturulduktan sonra botulinum toksininin etkilerini bloke ederek etkisini nötralize eder.

Çoğu vaka raporu, piyasaya sürülen ilk botulinum toksini olan onabotulinumtoxinA ile ilgilidir. 1997'de, doz başına protein yükünü azaltmak için orijinal formülasyon değiştirildi ve o zamandan beri tedavi başarısızlık oranları düştü; ancak uzmanlar, insanların %0,3 ila %6'sının hala antikor geliştirme riski altında olduğunu tahmin ediyor. Risk, seans başına 200 üniteden fazla dozlar kullanıldığında en fazladır ve bir ay içinde yeniden enjeksiyon meydana gelir. Uzmanlar, nötrleştirici antikorların zamanla çözülüp çözülmediğinden veya tip A'ya karşı nötralize edici antikorları olan hastalarda botulinum toksini tip B ürünlerinin enjeksiyonlarının yararlı olup olmadığından emin değiller.

Ürünler Değiştirilemez: Potens Önemli ölçüde Değişir
ABD'de mevcut dört tip botulinum toksini tip A müstahzarının olduğunu hatırlamak önemlidir: abobotulinumtoxinA [ Dysport ], incobotulinumtoxinA [ Xeomin ], onabotulinumtoxinA [ Botox , Botox Cosmetic ]) ve prabotulinumtoxinA-xvfs ( Jeuveauum ) toksin tip B hazırlığı (rimabotulinumtoxinB [ Myobloc ] ) birbirinin yerine DEĞİLDİR .

Her bir üretici kendi şirketine özel test yöntemleri kullanır, bu nedenle dozajlar benzer sondaj birimlerinde belirtilebilse de, potens farklı ürünler arasında birkaç kat değişir.

Botulinum Toksin Ürünleri Nasıl Verilir?
Botulinum toksinini etkilenen kaslara veya bezlere enjekte etmek için ince bir iğne kullanılır. Dozlar kasın boyutuna (daha büyük kaslar daha yüksek dozlar gerektirir), enjekte edilen kişiye (bazı dişiler daha düşük dozlar gerektirebilir) ve önceden var olan kas zayıflığının varlığına bağlı olarak değişir. Elektromiyografi, hassas alanlarda enjeksiyonu yönlendirmek için kullanılabilir.

Artan kan dolaşımı nedeniyle toksinlerin atılmasını ve seyahat etmesini en aza indirmek için her randevudan sonra genel bir önlem olarak dinlenme ve yorucu faaliyetlerden kaçınılması tavsiye edilir. Ek olarak, enjeksiyonlardan sonraki bir ila iki hafta boyunca lazer/IPL tedavileri, yüz bakımı ve yüz masajından kaçınılmalıdır.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.